Kenapa kita tak dapat apa yang kita nak?

Assalamualaikum,
Satu pagi tu saya lalu belakang rumah (mahligai) di Bandar BAru BAngi ni. Lepas tu terpacullah kata-kata, besarnya rumah tu, bila gaknya aku nak dapat. Selepas tu sayapun cepat-cepat Istighfar, mungkin kalu aku dapat mahligai tu di dunia, Allah tak akan berikan kan ku mahligai di syurga yang lebih kekal dan abadi.
Begitulah, hidup ini kita harus bersyukur dengan apa yang kita perolehi selepas melakukan segenap usaha terhadap apa yang kita inginkan. Kena usaha dulu baru terima dengan syukur dan sabar. Juga kita harus ukur kemahuan kita dengan usaha dan keupayaan kita. Kalau dah gaji tu tak banyak mana, kenalah ada rumah yang sebesar gaji tu. Orang bergajikan tak banyak mana pendapatan sebulan berbanding orang berniaga. Prinsip hidup saya , jangan sampai kena berhutang tiap bulan lebih-lebih lagi kad kredit, takut putus nyawa tengah-tengah kan naya sebelum sempat bayar hutang kad.
Berbalik kepada rumah tadi, baru-baru ni ada berborak dengan sorang kawan, dia kata ada orang tu rumah dia sangatlah besar, tapi yuran sekolah anak dia dah lima bulan tak bayar. Apa yang nak ditonjolkan di sini adalah, kalau kita ada rumah baesar manapun, kalau setiap bulan teruk kena bayar ansuran rumah dan lepas tu tak langsaikan hutang kepada yang berhak, bermakna hidupnya memang tak senang, malah susah lebih daripada orang yang miskin. Ini yang disebut rezeki sedikit tetapi berkat, jangan pula rezeki banyak tapi banyak yang dah diakad (hutang le tu).
Maka kita kena sentiasa memastikan bahawa hidup kita sentiasa berkat dan bersih daripada hutang. Hidup bahagia, mati roh tak tergantung dek hutang. Selamat berpuasa semuanya.

Ulasan

 1. Tanda syukur itulah taat
  Setiap tempat setiap waktu
  Syukur itu dapat dilihat
  Pada sikap dan tingkah laku
  Marilah bersama kita bersyukur
  Kepada Allah kita bersyukur

  Syukur itu sifat mulia
  Hindar dari tamak haloba
  Rasa cukup apa yang ada
  Hati tenang hidup sejahtera
  Marilah amalkan rasa bersyukur
  Hidup bahagia aman dan makmur

  Syukur-Raihan

  semoga berbahagia selalu Dr (",(",)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Lamanya tak menulis

Travelog Haji 1434H/2013M-Catatan 1